Gündoğan’daki dere kenarında ağzında bulunan kumsal alanın Bezci İnşaat’ın satın almasıyla gerçekleşen değişime tepki koyan Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi açıklama yaptı
ARENA HABER – Mustafa Bezci tarafından satın alınan kumsalın üzerinin kaplanmasına ve Bezci İnşaat tabelası dikilmesi üzerine durumu tepki gösteren Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi üyeleri sahil yağmacılarına karşı birlikte hareket etme çağrısı yaptı.
Özgür Kıyılar Bodrum İnisiyatifi açıklaması şu ifadelere yer verildi;
TC. Anayasası Madde 43: Kıyılar Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.
3621 Sayılı Kıyı Kanunu Madde 6: Kıyılar herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz, duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz.
Üzerinde bulunduğumuz bu platform ve neredeyse tüm kıyıyı kaplayan iskele ve platformlar belirli şart ve kurallar neticesinde yapılabilir;
Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm bakanlığnın birlikte hazırladığı, 3621 sayılı Kıyı Kanununda 20 Şubat 2020’de yapılan değişiklik ile; kıyının kumluk veya çakıllık olduğu alanlarda güneşlenme ve denize girme amaçlı iskele (rekreatif amaçlı iskele) yapılma imkanı ortadan kaldırılmış, doğal ya da fiziki nedenlerle denize girme imkanı olmayan istisnai alanlarda ise genişliği üç metreyi geçmeyen rekreatif amaçlı iskele yapım imkanı getirilmiştir.
Rekreatif amaçlı iskeleler, kıyının kayalık karakter gösterdiği ya da kıyının kumluk veya çakıllık olmasına rağmen niteliği gereği su alanından rekreatif amaçla başka türlü yararlanmanın mümkün olmadığı (deniz tabanının kayalık, balçık vb. olması ve denize girilememesi gibi zorunluluk halleri) alanlarda yapılabilir.
Takılıp sökülebilir/dolgu niteliğinde olmayan malzemeden yapılabilir.
Yalnızca denize girme, güneşlenme ve amatör su sporları gibi faaliyetleri gerçekleştirmek amacıyla kullanılabilir, hiçbir suretle deniz taşıtı yanaştırılamaz, bağlanamaz.
Kapalı alan oluşturulamaz, kıyının kamuya açık kullanımı engellenemez ve ticari faaliyet amacıyla kullanılamaz.
Genişliği üç metreyi, kıyı çizgisinden itibaren toplam alanı 100m2’yi aşamaz. Ancak, 2.20m.lik deniz derinliğine ulaşılmaması durumunda, bu derinliği aşmamak koşuluyla toplam alanı en çok %20 oranında artırılabilir (en çok 120m2).
Kıyının kayalık karakter gösterdiği ya da suyun tedrici değil de ani derinleştiği durumlarda; iskelenin genişliği kıyı çizgisine dik olarak da yapılabilir.
Aralarında kuş uçuşu en az 150 metre mesafe bulunmak koşuluyla yapılabilir.
Rekreatif amaçlı iskele teklif başvurusu Genelgede belirtilen bilgi ve belgelerle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yapılır, yer seçimi ve diğer hususlar İl’de kurulan komisyon marifetiyle değerlendirilir.
Genelge yürürlük tarihi itibari ile;
a- Mevcut imar planı veya protokole göre irtifak hakkı, kullanma izin sözleşmesi veya kiralaması yapılmış iskelelerden, kalan izin süresi; 31/12/2030 tarihinden önce sona erenler izin süresi sonuna kadar, 31/12/2030 tarihinden sonra olanlar ise en çok 31/12/2030 tarihine kadar kullanılabilir.
b- Yapı kayıt belgesi bulunan iskelelerden, Genelgede belirtilen kurallara uygun olduğu komisyonca tespit edilenler; 3 ay içinde gerekli izinleri tamamlar ise en çok 31/12/2030’a kadar izinlendirilebilir.
c- İmar planı onaylanmış, ön izinden kullanım iznine geçiş aşamasında olan iskelelerden Genelgede belirtilen kurallara uygun olanlar en çok 31/12/2030’a kadar izinlendirilebilir.
d- Onaylı imar planı bulunmamakla birlikte ön izin sözleşmesi devam eden veya imar planı bulunsa bile ön izin/kullanım izni/irtifak hakkı sözleşmesi veya kira sözleşmesi bulunmayan iskeleler; Genelgede belirtilen kurallar kapsamında değerlendirilir, var ise imar planları veya protokolü iptal edilir.
e- Ruhsatsız, ruhsat ve eklerine aykırı yapılmış, yapım amacına aykırı kullanılanlar hakkında 3621 sayılı Kıyı Kanunu gereğince yıkım işlemleri uygulanır.
Bu yazılanların bir kıymeti harbiyesi varsa sorumlu kurumlar gereğini yapmalıdırlar.
Bu konuda özellikle iki önemli şahsiyete seslenmek istiyoruz; 23 yıldır ülkeyi tek başına yöneten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ülkeyi yönetmeye talip olan Chp Genel Başkanı Özgür Özel, geçen yaz 18 kıyı şeridinde kavurucu sıcaklar altında işlenen suçları tek tek gösterdik ve işgallerin kaldırılmasını talep ettik. Ne yazıktır ki geçen yıl işgallere, kanunsuzluklara sessiz kalındı. Bu sessizlik neticesinde bu yıl yaza girerken işgallerin dahada arttığına ve artacağına tanık oluyoruz. Ücretli plajlar devam ederken ücretsiz halk plajlarının işgali ile karşı karşıyayız. Gücü yeten, kamu kurumlarında dayısı olanlar azgınca işgallerine devam ediyorlar.
Sayın Cumhurbaşkanı, sizden talebimiz cumhurun başı olarak her bir yurttaşınızın hakkını korumanız ve sesimizi duymanızdır.
Sayın Özgür Özel yıllardır partiniz tarafından yönetilen Bodrum da, maalesef iktidara geldiğinizde refah vaadinde bulunduğunuz binlerce asgari ücretli, emekli ve emekçi kıyılara ulaşamıyor, özgürce denize giremiyor. Belediyeniz sorumluluğunu yerine getirmediği gibi, çözüm önerisi ise 100 TL’ye şezlong kiralamak oluyor. HAVLUMU SERERİM DENİZİME GİRERİM!
Sosyal devlet, sosyal belediyecilik, eşitlik, adalet hak ve hukuk diyen tüm halkımızı, siyasi parti temsilcilerini, milletvekillerini, belediye meclis üyelerini, Bodrum’un imajına büyük zararlar veren bu işgallere karşı tavır almaya ve çözüm üretmeye davet ediyoruz.
Bodrum’u, ya zorbaların, kanunsuzların eline bırakacağız ya da birlikte aşkların, sevdaların, kardeşliğin, adaletin Bodrum’u yapacağız. Cevat Şakir’in kemiklerini sızlatmamak için hep birlikte Bodrum’a Bodrum’un kıyılarına sahip çıkalım.