İlkini 17 Nisan 2025 Perşembe günü yayınladığım İçmeler Yat Limanı Projesi İç Mi Ediliyor ? başlıklı yazımın 2.’sine, tarihleri biraz daha netleştirerek, kaldığı yerden devam edeyim..
31 Mart 2021 Çarşamba günü Bodrum Denizciler Derneği’nin Herodot Kültür Merkezinde yapılan genel kurulunda, dönemin Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın yaptığı konuşmada “Bodrum Yat Limanı Projesi” ile ilgili şu ifadeleri kullanmıştı;
“Şu anda Ankara’daki temaslarımız ve bize ulaşan haberler göre birçok sermayedar buraya bir liman veya marina yapma peşinde. Kıyılarımız insanların iştahını kabartıyor. Eğer biz bu süreci kamu yararını önceleyerek yönetemezsek, büyük sıkıntı yaşayacağız. Yaptığım temaslarda Kıyı Tesisleri Daire Başkanı beni uyardı. Sadece belediye ile gelirseniz olmayabilir, yanına sektörle ilgili kurumları da koyun öyle gelin diyerek uyardı. Daha önce planlanan bu projeyi hayata geçirmek için konuyla ilgili olan kurumlarımızla seri toplantılar yapıyoruz. Kıyıda da 5 dönüme yakın arazimiz var. Şirket pay oranları % 40 belediye % 60 derneğimiz ve odalarımızda kalacak şekilde olacak. Kuracağımız şirketin sermayesi de 100 Bin TL olacak. Proje çok karlı, maliyetlerini en çok 4 yıl içinde geri döndürecek nitelikte.”
Şirket planlandığı gibi; 19 Ağustos 2021 tarihinde “Bodrum Liman İşletmeciliği A.Ş.” adıyla 52.22.06 meslek koduyla ve 100 Bin TL sermaye ile kuruldu.
Bodrum Belediyesi şirketin içinde Bodrum Belediye Gıda A.Ş. ile temsil edildi. Konunun mali ve idari yapısının hazırlanma süreci de, dönemin Genel Müdürü Faruk Ulusoy tarafından gerçekleştirildi.
7 Yüzer iskele üzerine kurulu ve 385 tekne kapasiteli projenin yapım maliyeti de; günün hesaplamasına göre yaklaşık 15 milyon Euro olarak belirlendi.
2021 Yılının 8. Ayında kurulan şirket hazırladığı projeyi, 10 ay sonra 22 Haziran 2022 tarihinde Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığına teslim etti.
Aradan geçen 10 ay içerisinde proje ortakları arasında oluşan iletişimlerle ilgili birçok duyumum olmasına rağmen, bazılarının teyide muhtaç bilgiler içerdiğinden burada paylaşmadığımı not olarak düşelim yazımıza..
Devam edelim..
Başvuru sonrasında konunun muhatabı olan bakanlık, projenin hamisi olan Bodrum Belediye’sini Ankara’ya çağırıyor.
Dönemin Belediye Başkanı Ahmet Aras davete icabet ediyor mu? Cevabı hayır..
Yıl 2023’e dönüyor ve yılın ilk aylarında çağrı yenileniyor. Yenilen çağrıya Başkan Aras cevap veriyor mu? Cevap yine hayır..
Edindiğimiz bilgi bu.. Başkan Aras’ın bir cevabı varsa kiminle ve ne konuştuğunu açıklamak üzere memnuniyetle paylaşırız.
Peki ne oluyor da; Bodrum denizciliğinde oluşturacağı yüksek faydanın yanı sıra kamuoyu hizmetlerine de yapacağı çok önemli mali katkısı olacak bu projenin takibi Başkan Aras tarafından bırakılıyor.
Ben bilgileri aktaracağım sizde çıkarımınızı yapacaksınız!
Arada oluşan zaman boşluğunda, projeye dahil olmak için işin başında oldukça istekli olan BODTO, İMEAK DTO Bodrum Şubesi ve Bodrum Esnaf Odası projeden önce hızlarını keserek uzaklaşıyorlar sonrasında da kopuyorlar.
Soruyu tekrar soruyorum..
Dönemin Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum Denizciliği ile belediyeye yüksek fayda ve mali katkı sağlayacak “Bodrum Yat Limanı” projesini, ne oldu da kadük bıraktı?
Geri döneceğim..
Şimdi başka bir açıya geçelim ve ilk yazının son bölümünde Orhan Dinç’in getirdiği “kara haberle eş zamanlı gerçekleşen” başka bir yapılanmaya ışık tutalım..
***
Yıl 2023 aylardan Nisan günlerden 5, Bodrum’da bir kooperatif kurulur.
Adı; “Sınırlı Sorumlu Muğla Deniz Taşıtları Bakım Onarım ve Atık Alım Hizmetleri İşletme Kooperatifi”
Adresi: Yokuşbaşı Mah. Kazıman Sok. No:13 İç Kapı No: A Bodrum-Muğla
Kurulan bu kooperatifin 22 maddelik “Amaç ve Faaliyet” konusu var. Adında belirtilen hizmet içeriğinin dışında 6, 7 ve 8.’inci maddeleri dikkatinize sunuyorum;
- Gerek kendi ihtiyacı gerekse yerli ve yabancı şirketler için gemi, yat ve her türlü deniz araçlarına tadilat ve kışlatma hizmeti verir ve bunlar için gerekli görülen yerlerde tesisler kurar veya kurdurur.
- Liman ve marina sahası içinde yolcu ihtiyaçlarını karşılayacak tesisler ve servisler kurar ve işletir.
- Liman ve marina içerisinde gemilere su verme, yükleme, boşaltma ve aktarma işlerini yapar ve bu hizmetler için gerekli tesisleri kurar ve işletir.
Şimdi geliyorum zurnanın zırt dediği yere.. Kimdir bu 7 kurucu ortaklar?
İMEAK DTO Bodrum Şubesi yönetim kurulu üyeleri olan;
Orhan Dinç, Doğan Güneri, Yusuf Kehribar, Taner Özdoğan, Mahir Top ile Enis Tümay ve Cem Abbas..
Muğla Deniz Taşıtları Bakım Onarım ve Atık Alım Hizmetleri adı altına gizlenmiş; şahıslara dayalı bir konsorsiyum..
Niye böyle ifade kullandım peki? Yaptıkları projeden dolayı..
Ağabeyinin mülayim kardeşi, bugünün cevval ve cabbar iş insanı Orhan Dinç verdiği kara haberin; cenazesi toprağa verilmeden, helvası yenilmeden, yası tutulmadan, 7’si 40’ı ve 52 dualarını beklemeden yapıştırmış projeyi.
Yazdıklarımız havada kalmasın.. Cevval ve cabbar iş insanı Orhan Dinç’in hazırladığı projenin bilgilerini de ifade edelim;
İl: Muğla, İlçe: Bodrum, Mahalle: Kumbahçe, Mahalle No:18093,
Ada: 1183, Parsel:2, Tapu Alanı:9.816,36 Nitelik: Taşlık ve Çalılık Arazi
Mevki: İçme, Zemin Tip: Ana Taşınmaz, Pafta: N18-C-24-C-2-C
Burası nere ola ki?
Tabii ki el birliğiyle yıllardır mücadelesi verilen, kamu faydası oluşturacak, Bodrumlu denizcilere derin bir nefes aldıracak, kurulmuş olan Liman A.Ş. üzerinde Bodrum’a kazandırılması planlanan “Bodrum Yat Limanı” projesinin olduğu yer.
Proje tadilat görmüş ve genleştirilerek;
Tekne park kapasitesi 531’e çıkarılmış, mendireğin ağzı başta Ağanlar tersanesine olmak üzere tersaneler bölgesini adeta yutmuş..
Bodrum kamuoyu aşağıdaki bilgi notunu da bir köşeye yazmalı ve unutmamalı!
“6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 181.’inci maddesine göre bir kooperatif, sermaye şirketine (anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirket) dönüşebilir.”
***
Bu yazının son notu da şu olsun..
Bütün bu olan bitene tek itiraz, kooperatifin kurucuları arasında olan Doğan Güneri’den geliyor.
Doğan Güneri, kurulan kooperatifin adında belirtilen hizmetlerin dışında; Bodrumlu denizcilere ve Bodrum kamuoyuna değil, bir avuç iş insanı nezdinde başka yerlere evrileceğini kavrayınca, gelişmelere koyduğu şerhler ve itirazlar sonucunda projenin mihmandarı Orhan Dinç’le arasında anlaşmazlıklar ve tartışmalar yaşıyor.
Kurulan kooperatif ve DTO Bodrum’da yapıldığını düşündüğü yanlışlara Doğan Güneri’nin koyduğu itirazlar, Mayıs 2024 tarihinde tavan yapıyor ve tartışmalar adliyelik oluyor.
Bu gelişmeler üzerine Doğan Güneri; 8 Temmuz 2024 tarihinde DTO Bodrum Şubesi’ndeki yönetim kurulu başkan yardımcılığı, yönetim kurulu ve meclis üyeliği görevlerinden istifa ediyor.
Kurucu üyesi olduğu kooperatiften de ayrılmak isteyen Doğan Güneri’ye; kooperatifin mali işlerinden sorumlu müşavir, bunun ancak Haziran 2025 ayında yapılacak genel kurulda mümkün olacağını ifade ediyor.
***
İçmeler Yat Limanı Projesi İç Mi Ediliyor? Hikayesi bitti mi? Bitmedi!
Yeni projenin görselleri, bağlantıları ve soruların yer alacağı 3. Bölüm yarın gelecek.
https://arenahaber.com.tr/icmeler-yat-limani-projesi-ic-mi-ediliyor-1/