Denizlerimizin birçok bölgesinde avlanması yasak olan “Deniz Hıyarı yada Deniz Patlıcanı” denilen canlının avı yasal hale getirildi.
Ali Peltek / Arena Bodrum Haber
Yetkililerden alınan bilgiye göre, 5/1 sayılı kararla Bodrum’un da içinde bulunduğu sularda, Muğla İl Tarım Müdürlüğüne başvurulup, alınacak izinden sonra avlanmadınsa herhangi bir yasak olmadığı öğrenildi. Yayınlanan kararla onlarca tekne “Deniz Patlıcanı” avına çıktı.
Deniz biyolojik çeşitliliğinin vazgeçilmezleri arasında yer alan “Deniz Patlıcanı” deniz dibi temizliği açısından önemli bir yere sahip.
Avlanılan Deniz Patlıcanlarının uzakdoğu mutfağında önemli bir lezzet ve “afrodizyak” olduğu iddiası ile ekonomik değeri olan ürün olması nedeniyle, Uzakdoğu’ya ihraç edildiği öğrenildi.
Onlarca tekne ava çıktı…
Dalgıçlar yardımıyla su altından toplanan tekneler, Turgutreis açıklarında ve Turgutreis Balıkçı Limanında objektiflere yansıdı
Avlanıp limana yanaşan teknelere, limandan transferin yasak olduğu gerekçesiyle Sahil Güvenlik Ekiplerinin müdahalede bulunduğu gözlendi.
Deniz Patlıcanı denizi temizler…
“Deniz patlıcanı” bilimsel araştırmalara göre yılda yaklaşık 150 ton kumu temizler. Bu özellikleriyle “Denizlerin Çöpçüsü” olarak da anılırlar. Avlanmasına izin verilmesi Deniz Patlıcanlarının yılda bir ila iki milyon arası bıraktığı yumurta ortadan kalkar. Yani deniz patlıcanlarını avladığınız zaman aslında diğer deniz canlılarında besin kaynağını arasında olan 1-2 milyon yumurtayı da yok edersiniz. bu iki önemli sonuç bütün ekosistemi olumsuz etkiler”