Cuma, Aralık 5, 2025

Çok Okunanlar

Benzer Gönderiler

Çikolata…

Ne alaka şimdi, di mi? Bence de. Niye? Çok sevdiğim ve yemeden geçirdiğim bir gün bile olmadığı için. Bitter mi? Sütlü mü? Beyaz mı? Hepsiiii…

Yemeden önce koklayacaksınız, ağızdaki eriyişi, verdiği haz ve mutluluk tarifsiz. Çiğnemek yok. İyi bir çikolatanın tadının ağızda kalma süresi 45 dk. imiş.

Tabii ki sevmeyenler de var ve bunu benim anlayabilmem mümkün değil… Çocukken “Evimiz çikolatadan olsa.” diye hayaller kurup, büyüyünce çikolata fabrikası olan biriyle evleneceğim derdim. Çikolatasız kalınca, mesela gece ve saatin kaç olduğunun önemi yok, evdekilerin şaşkın ve inanılmaz bakışları ile evden çıkılır, arabaya binilir ve bulmadan dönülmez… o kadar diyeyim.

Evde yapmak da çok kolay. Evet, kursa gittim, öğrendim. Yaptıklarım çeşit olarak bana yetmeyince farklı tatlar deneyeyim dedim. Biberli, peynirli, patlıcanlı (çok severim), maydanozlu nasıl olur derken konuyu bir güzel abarttım. Annem, “Çikolataya da börek muamelesi yaptın ya, pesss.” dedi.

Çikolata tutkumu ayyuka çıkaran o müthiş film… Ahhh, hepsi onun yüzünden. ÇİKOLATA. Joanne Haris’in aynı isimli romanından uyarlanan 2000 yılı İngiliz/Amerikan ortak yapımı. Romantik/Komedi. Juliette Binosche ve Johnny Deep. Tutucu bir Fransız kasabasına gelen genç bir anne ile altı yaşındaki kızı ve onların çikolata dükkânı. Seyretmelisiniz.

Kısa Notlar:

Belki işinize yaramaz ama konu çikolata olunca duramıyorum.

Kakao’nun 4000 yıllık geçmişi var. Aztekler’de kakao, cennette yetişen iyilik ve kötülük ağacının yeryüzündeki temsilcisiymiş. Yine Aztek ve Maya kültüründe para yerine kakao kullanılmış. Dünyanın en iyi çikolatalarını üreten 5 ülke var: Belçika, Fransa, İsviçre, İspanya ve Meksika. Fransa’da Lyon’da bulunan Tain L’Hermitage, dünyanın en iyi çikolata yapmasını öğreten kursuymuş. Kim bilir, belki bir gün…

Müthiş bir enerji kaynağı, özellikle spor sonrası ve yoğun zihinsel yorgunluğa bire bir. Doğal, değerli bitkisel maddelerle dolu. Kalsiyum ve protein kaynağı, A, B12, D ve E vitaminleri içeriyor. Liste uzun… Tabii ki iyi çikolatadan bahsediyoruz. “İyi çikolata nasıl anlaşılır?”a girersem bu yazı bitmez. Zararlarına giremeyeceğim, elim varmıyor.

Kendimi bildim bileli yediğim ve yıllardır gayet sağlıklı bir hayat sürdüğüme göre, zararlarını geçtim. Siz yine de benim gibi abartmayın, dozunda yiyin; bünye bu, belli olmaz.

 

 

 

                       

Popüler Haberler